0 216 373 33 37

ESTETİK DOLGULAR

Estetik dolgu-bonding uygulaması nedir?

 

Çürük, aşınmış, kırılmış dişlerin restorasyonunda  kompozit (beyaz) dolgu ile diş rengini, boyutunu, formunu değiştirip, düzeltmek için yapılan estetik işlemlerdir. Bonding uygulmalarını diş dokusunda minimal madde kaybı olduğundan, diş dokusu dostu işlemler olarakta adlandırabiliriz. Kullandığımız materyal kompozit dolgu maliyeti düşük renk seçenekleri fazla olduğundan hastalarımız için uygun fiyatta memnun edici sonuçlar doğurmaktadır.

 

Estetik dolgu-bonding uygulaması ağrılı bir işlem midir?

 

Hayır, genelikle işlemler lokal anestezi ile yapımasına rağmen bazı durumlarda (dişlerde minimal düzeyde kesim- düzeltme yapıldığı) lokal anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmaz.

 

Estetik dolguların-bonding uygulamalarının yapımı uzun sürer mi?

 

İşlemler birkaç dişe uygulanıyorsa direk yöntem ile hasta ağzında tek seansla bitirilir. Birçok dişe uygulanması durumunda direk veya indirek yöntemlerle birkaç seans sürebilmektedir.

 

Estetik dolgular-bonding uygulamaları nasıl yapılır?

 

Dişlerde ve doğada bir altın oran kuralı bulunmaktadır. Bu kurala göre, dişlerin, gülümseme sırasında, önden bakıldığında estetik olarak mükemmel olabilmesi için belli oranlarda görülmesi gerekir. Estetik dolgularda  bu oranlar göz önünde bulundurulup, önce dişler üzerinde minimal işlemlerle pürüzlü alanlar yapılır. Daha sonrasında bu alanlara şekil verilmesi kolay olan kompozit materyali ile restorasyonlar yapılır.

 

Estetik dolguların ömürleri ne kadardır?

 

Estetik dolguların ömrü, kullanılan kompozit materyalinin kalitesine, hekimin el yeteneğine ve hastanın ağız hijyen bakımına göre değişmektedir. Ortalama kullanım süreleri 5 yıldır ancak çok fazla çay, kahve, sigara tüketimi olan kişilerde doğal dişlerden daha hızlı renklenme görülmektedir.

 

Estetik kompozit dolguların bakımında nelere dikkat edimelidir?

 

Estetik dolguların bakımında ağız hijyeninin iyi olması en önemli faktördür.İdeal bir ağız hijyeni sağlanamaması durumunda hem diş etlerinde sorunlar oluşur hem de dişler çürüyebilir. Ayrıca sert gıdalar kompozit materyalinde aşındırma yapabileceğinden bu tür gıdalardan uzak durmak gerekir. Aşındırma, fırçalamayla da olabileceğinden sert diş fırçalama yapılmamalıdır. Bir diğer konu ise sigara - çay - kahve gibi renk verici tüm yiyecek ve içecekler estetik dolguların renginde değişmelere neden olacağından bunların tüketimine dikkat edilmelidir.

 

Estetik dolguların avantajları nelerdir?

 

Estetik kompozit dolguların en büyük avantajı farklı renk seçeneğinin olması şeffat olması ile estetik olarak hastaları memnun etmesidir. Ayrıca düşük maliyetlidir. Hasta  isterse tekrar aynı dişe estetik dolgu yaptırabilir. Diş dokusuna minimal işlem yapıldığı için hastalar tarafından tercih edilmektedir.

 

Porselen lamina mı estetik kompozit dolgu mu?

 

İki restorasyon türünün de avantajları, dezavantajlar ve endikasyonları farklıdır. Hastanın beklentisi, dişlerin durumu ve hastanın maddi durumuna göre Dentapolitan Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde diş hekimlerimiz, hastaya en ideal restorasyon seçeneklerini sunacaktır. Porselen laminalar daha uzun ömürlü ve estetik açıdan daha üstündürler ancak diş yüzeyinde pürüzlendirme yapmak gerekebilir.

 

Porselen ınley-onley dolgu nedir?

 

Fazla diş dokusu kayıplarında hem estetik hem de oluşan çiğneme kuvvetleri karşısında diş bütünlüğünü koruyup aşınmadan kalan, kişiye özel full porselen dolgulardır. Genelikle arka dişlerde kullanılır. Porselen inley dolgu dişlerin çiğneme bölgesindeki tepelerin iç kısmı için yapılan özel dolgu iken, porselen onley dolgu ise bu diş tepelerinide içine dahil eden daha büyük porselen dolgulardır.

 

Porselen ınley ve onley dolgu yapımı nasıldır?

 

Porselen inley – onley dolgu iki seansta yapılan dolgulardır. Öncelikle dişlerde  mevcut çürük temizlenip, dolgu için özel kavite hazırlanır. Daha sonrasında diş hekimi tarafından özel ölçü teknikleriyle dişten ölçü alınıp, porselen renk skalasından hastanın dişlerine göre renk seçilip, laboratuvara gönderilir. Labrotuvarda hazırlanan porselen dolgu, ikinci seansta ağızda, tükürükten izole olan alana özel materyallerle dişe yapıştrılır. Diş hekimi tarafından son cilası yapılarak işlem son bulur.

 

Porselen ınley-onley dolgu hangi durumlarda tercih edilmelidir?

 

Porselen inley-onley dolgu özellikle kanal tedavisi görmüş, suyunu kaybetmiş, kırılganlığı artmış dişlerde diş bütünlüğünü korumak adına porselen kuronlara alternatif seçenek olarak kullanılmaktadır. Bir diğer kullanım alanı madde kaybı çok olan dişlerde hem estetik hemde daha ideal diş kontağı ilişkisi sağlamak adına kompozit dolgular alternatif olarak kullanılmaktadır. Ayrıca fazla aşınmış dişlerde dikey boyut artırılmasında da kullanılmaktadır.

 

Porselen ınley-onley dolgunun ömrü ne kadardır?

 

Porselen inley-onley dolgunun ömrü materyalin cinsine, hastanın ağız hijyenine ve hekimin becerisine bağlıdır.

 

Porselen ınley-onley dolguların avantajları nelerdir?

 

Porselen inley-oley dolgular kompozit dolgulara göre renklenme durumu olmadığından daha estetiktirler. Ayrıca kenar uyumu, özel laboratuvarda işlendiğinden daha iyidir. Büyük restorasyonlarda daha başarılıdır. Ayrıca kenar uyumunun iyi olması, restorasyonla diş birleşim alanlarında sızdırmanın olmamasını sağladığından, kalan diş sert dokusunda kompozit dolgulara göre çürük riski daha azdır.

Randevu ve detaylı iletişim için:

 

Prof. Dr. Ali Nihat Tarlan Caddesi İkidede Apartmanı No: 35 / 4 Bostancı - Kadıköy / İstanbul

0 (216) 373 33 37

Sosyal Medyada Takip Edin

Site içerisinde yer alan tüm metinler Diş Hekimi Evren Mutlu 'ya aittir, izinsiz başka yerlerde kullanılamaz. Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanmaması gerekmektedir. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.

 

©Diş Hekimi Evren Mutlu  2010 - 2017 | Tüm Hakları Saklıdır | Modano30