DİŞ ÇÜRÜKLERİ
DİŞ ÇÜRÜĞÜ OLUŞUMU: PLAK VE DİŞ ÇÜRÜMESİ
Diş boşlukları diş çürümesi giderildikten sonra dişin içerisinde kalan boşluklardır. Dişlerin üzerinde aralıksız olarak oluşan, renksiz, yapışkan bir bakteri tabakası olan plak diş çürümesinin ve diş boşluğunun ana nedenlerinden biridir. Her gün dişlerimizi fırçalamamız ve diş ipi kullanmamızın nedeni plağı gidermektir çünkü plak içindeki bakteriler yediğimiz yiyeceklerdeki şekerle tepkimeye girerek, dişlerimizi kaplayan sert, koruyucu katman olan diş minesine saldırıp onu zayıflatabilir. Diş minesindeki aşınma sonucunda dişlerin korumasız kalmasıyla, diş çukurları daha kolay oluşur.Dişte çürüme ve diş boşluklarının yaşanabileceği üç farklı yer bulunur:
Dişin ısırmada kullanılan yüzeyleri
Bu durum plağın dişlerin yuvaları ya da girintileri içinde sıkışmasıyla meydana gelir. Bu en çok çocuklarda yaygındır çünkü dişlerini fırçalarken bu alanları çoğu zaman atlarlar.
Dişlerin arası
Bu durum, erişmesi zor yüzeylerde kalan plağın birikmesiyle ortaya çıkar. Bu alanlara sadece diş fırçasıyla ulaşılamaz ve dişlerinizin arasını diş fırçası ya da diş ipiyle düzenli olarak temizlemezseniz diş çürümesine karşı duyarlı hale gelebilir.
Dişin kökünün yüzeyleri
Bu durum çoğu zaman diş eti hastalığı ya da periodontit ile ilişkilendirilen diş eti çekilmesi ya da kemik kaybı yaşadıysanız yaygındır. Ayrıca yaşınız ilerledikçe diş etleriniz çekildiği takdirde burada diş çürümesi daha yaygındır. Dişlerin açıktaki kökleri üzerinde plak birikimine izin verilirse diş çukuru kısa sürede oluşabilir çünkü kökler aynı sert mine kaplamasına sahip değildir.
DİŞ ÇUKURU GELİŞİMİNİ NASIL ÖNLEYEBİLİRİM ?
Neyse ki, diş çukuru oluşumunu önlemek üzere yapabileceğiniz birçok şey vardır. Diş hekiminin tavsiye edildiği bu ağız bakımı düzenini deneyin:
Günde iki kez fırçalayın.
Dişleri güçlendiren ve çukurların önlenmesine yardımcı olan bir madde olan florür içeren diş macunu ya da ağız bakım suyu kullanın.
Dişlerinizin arasını diş ipiyle her gün temizleyerek diş fırçanızın ulaşamadığı plakları giderin.
Sağlıklı bir beslenme düzeni izleyin, şekerli yiyecekler ve içeceklerden kaçının.
Yaklaşık olarak altı ayda bir, rutin temizlik ve muayene için diş hekiminize düzenli ziyaretleri planınıza alın.
Diş fırçanız eskimiş göründüğünde ya da üç ayda bir onu değiştirmeyi unutmayın, çünkü diş fırçası kılları ne kadar yeniyse diş fırçası o kadar fazla plağı giderebilir.
DİŞLERİMDE NE SIKLIKLA DİŞ ÇUKURU KONTROLÜ YAPILMALI?
Yılda iki kez kontrol için diş hekiminize görünme planı yapmalısınız. Kontroller değişebilse de, diş hekiminiz büyük olasılıkla dişlerinizi ve diş etlerinizi muayene ederek, çürük oluşumu dahil sorun olup olmadığını kontrol edecektir. Henüz gözle görülür olmayan sorunlar olmadığından emin olmak için röntgen de çekebilir. Diş hekiminiz, diş eti çizgisinin üzerinde ve altındaki sertleşmiş plağı gidermek için dişlerinizde profesyonel temizlik uygulamanın yanı sıra, diş yüzeyindeki plak ve lekeleri gidermek için de onları parlatabilir. Ayrıca unutmayın, diş hekiminiz diş fırçalama ve diş ipi uygulamada konusunda uzman açıklaması da sunabilir.
Randevu ve detaylı iletişim için:
Prof. Dr. Ali Nihat Tarlan Caddesi İkidede Apartmanı No: 35 / 4 Bostancı - Kadıköy / İstanbul
0 (216) 373 33 37
Sosyal Medyada Takip Edin
Site içerisinde yer alan tüm metinler Diş Hekimi Evren Mutlu 'ya aittir, izinsiz başka yerlerde kullanılamaz. Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanmaması gerekmektedir. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.
©Diş Hekimi Evren Mutlu 2010 - 2017 | Tüm Hakları Saklıdır | Modano30