20 YAŞ DİŞLERİ
20 Yaş Dişleri ve Gömük Dişler
Ağızda son süren 20 yaş dişleri, 3.büyük azı dişi veya akıl dişleri olarak da adlandırılırlar. Genellikle ırksal, genetik özellikler ve beslenme şekillerine göre farklılık gösterse de 18-24 yaş aralığında ve çenenin her iki tarafının sonunda çıkan bu dişler, bazen de geç yaşlara kadar çıkmaz ya da gömük kalırlar. Çenedeki bütün dişlerde gömülü kalma olasılığı olduğu halde, ağızda yeterli boşluk kalmaması nedeniyle en çok gömük kalan dişler 20 yaş dişleridir.
20 yaş dişlerinin neden gömük kaldığına dair; genetik olarak küçük çene yapısına sahip olma, çene darlığı, komşu dişlerin yer değiştirmesi, süt dişlerinin tedavi edilmeyen çürüklerinden dolayı altta oluşan enfeksiyonlar gibi bir çok neden olsa da, tarihsel araştırmalar bize çene kemiğinin değişimi hakkında başka ipuçları da vermektedir. Antropologların araştırmalarına göre, insanların zaman içinde beslenme şekillerinin değişmesi ve evrim sürecinin devamı gibi etkenler sonucu çene kemiğinin yapısında değişim ve küçülme olmuştur. Anadolu’da yapılan kazılarda Kalkolitik ve Bakır çağına ait genç kişilerin iskeletlerinin %80’inde yirmi yaş dişleri bulunmuş olması bu görüşü doğrulamaktadır.
Çıkmak için ağızda yeterli yer bulamayan 20 yaş dişleri, genellikle gömük ya da yarım çıkmış şekilde kalır ve diş etrafında ağrı, kulak ağrısı, ağız açmada kısıtlanma gibi şikayetlere neden olur. Yerleri nedeniyle arkada kaldıkları için genellikle iyi temizlenmez ve bu da diş çürükleri, iltihaplanmalar ve bazen de kistlere neden olabilir.
20 Yaş Dişleri Neden Çekilmelidir ?
20 yaş dişleri mümkün olduğunca erken yaşlarda çekilmelidir. Çünkü ileri yaşlarda çene kemiği esnekliğini yitirdiği için çekim sonrası şişlik, ağrı, hissizlik gibi yakınmalarla karşılaşılabilir. Genç yaşlarda ise dişin kök gelişimi henüz tamamlanmadığı için bu tür şikayetlerin olasılığı azdır.
20 yaş dişleriyle ilgili sıkıntıların bazıları antibiyotik tedavisiyle giderilse de aşağıdaki durumlarda mutlaka çene cerrahı tarafından çekim işlemi yapılmalıdır.
– Çene kavisi içinde yer bulamayan gömük ya da yarı gömük dişlerin etrafındaki yumuşak dokularında enfeksiyon
– Çene kavisinde yer olduğu ve dişler tamamen sürdüğü halde, yeterli temizlemenin yapılamaması sonucu çürüme ve diş eti hastalığı
– Sürmekte olan 20 yaş dişinin yandaki dişe baskısı sonucu ağrı
– 20 yaş dişinin etrafında oluşan kist ve tümörler
– 20 yaş dişleri yanındaki dişlerin köklerine yaptığı baskı sonucu oluşan kök problemleri ve çürükler
– Sürmeye çalışan 20 yaş dişlerinin ön dişlerde yaptığı çapraşıklık
– Ortodontik tedavi sonrasında nüksün engellenmesi
Randevu ve detaylı iletişim için:
Prof. Dr. Ali Nihat Tarlan Caddesi İkidede Apartmanı No: 35 / 4 Bostancı - Kadıköy / İstanbul
0 (216) 373 33 37
Sosyal Medyada Takip Edin
Site içerisinde yer alan tüm metinler Diş Hekimi Evren Mutlu 'ya aittir, izinsiz başka yerlerde kullanılamaz. Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanmaması gerekmektedir. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.
©Diş Hekimi Evren Mutlu 2010 - 2017 | Tüm Hakları Saklıdır | Modano30